מאמרי פורום דרכי תקוה


 


אהוד טוקטלי

הדמוקרטיה הקהילתית 2.0

לפני עשרים שנה פרסמתי לראשונה קריאה לתיקון המשטר במדינת ישראל והצעתי מודל חוקתי המכונה 'דמוקרטיה קהילתית'. נראה כי לאחרונה יותר ישראלים מבינים עד כמה דרושה יוזמה כזאת. בשנתיים האחרונות הגיע לשיאו טירוף המערכות הפוליטי בישראל. נראה כי יותר ישראלים מרגישים היום שמשהו יסודי לא עובד כראוי ושהגיעה העת לחשוב על תיקון. בחודשים האחרונים התחלנו לנהל תהליך חשיבה קבוצתי באתר זה ובקבוצת פייסבוק חדשה. הדיון הוביל לגיבוש נוסח משופר ומפורט יותר של המודל המקורי, המכונה כאן גירסא 2.0. אך יש לקוות שההצעה הנוכחית אינה אלא שלב בתהליך מתמשך שיוביל לשינויים ושיפורים נוספים.
אדר ב' התשפ"ב, מארס 2022

 

 


ליאור בן חיים

קהילות, מחוזות ואשכולות

החלטה מספר 675 של הממשלה מיום 21.11.2021 קוראת לביזור סמכויות מן הממשלה המרכזית לשלטון המקומי ולהפחתת רגולציה עודפת.
בין השאר, מדובר על ביזור סמכויות לאשכולות אזוריים. אשכול רשויות מקומיות הינו צורה חדשה של איגוד ערים המוקם כדי לעודד פיתוח אזורי וקידום שיתופי פעולה בנושאים שונים בין הרשויות המקומיות החברות בו.
בשלב זה האשכולות הם וולונטריים, חלק מהשלטון המקומי. לא מהמרכזי.
בהמשך המאמר - המלצותי...

אדר א' התשפ"ב, פברואר 2022

 

 


אביעזר וייס

בין אנרכיזם מקראי לכור ההיתוך

הערות על הצעת 'הדמוקרטיה הקהילתית'
גם אני חושב שחוקה למדינת ישראל היא חיונית, ושהדרך אליה צריכה להיות מלווה בחשיבה מעמיקה ובראייה רחבה, בשיתוף אנשים ונשים רבים ובבחינת היבטים רבים...
בנשמתי אני אנרכיסט. אני בהחלט תומך ברעיון השבטיות שחוזר בהסברים להצעה פעמים רבות... מאידך גיסא, משחר נעורי יש בי כמיהה למה שכונה 'כור ההיתוך'... אני רואה את הלוז ביוזמה ... ברעיון של 'דמוקרטיה קהילתית' ... שלמעשה טרם נוסה כלל בפורמט של מדינה...
כסלו התשפ"ב, נובמבר 2021

 

 


אהוד טוקטלי

זה ממש לא גמל

תגובה למאמר של אביעזר וייס על הצעת 'הדמוקרטיה הקהילתית'
לשמחתי, הגיעו בתוך זמן קצר תגובות והערות חכמות ומחכימות - הן לאתר זה והן לקבוצת הפייסבוק שלנו. אני מבקש להתייחס כאן למאמר שכתב אביעזר וייס עם הערות על הצעת 'הדמוקרטיה הקהילתית'. אפתח בהערות שאני נוטה לקבל ואף לחשוב בעקבותיהן על שינויים בהצעתי. בהמשך אתייחס לכמה נקודות שאביעזר פקפק בהן, ושעליהן אני מבקש להגן.
כסלו התשפ"ב, דצמבר 2021

 

 


אהוד טוקטלי

אם תרצו אין זה מדע בדיוני

הדמוקרטיה הקהילתית מוצעת כמשטר החוקתי של מדינת ישראל, אשר יובא להכרעת הציבור במשאל-עם חופשי, או בהליכי חקיקה בכנסת, או בשילוב של שניהם. החוקה תבטיח את זכויות העם היהודי במדינתו, כמו גם חירות אזרחית מלאה לכל אזרחי ישראל. עקרונות החוקה מבוססים על ערכי הליברליזם הקלאסי, אך תואמים גם את כללי המשפט העברי ומורשת ישראל.
תמוז התשפ"א, יוני 2021

 

 


אהוד טוקטלי

חוקה עברית

האמת היא שאם רואים במושג 'מדינה דמוקרטית' מערכת רעיונית ומשפטית אחידה ומוחלטת, אין שום דרך הגיונית למנוע התנגשות שלה עם 'ההלכה'. הנסיונות לנסח פשרות רעיוניות או מעשיות בין תומכי 'הדת' לבין חסידי 'הדמוקרטיה' גורמים תסכול לשני הצדדים ובדרך כלל רק דוחים את העימותים הבאים בין הניצים. את הקשר הגורדי הזה ניתן לבתק רק באבחת חרב אינטלקטואלית, בתיקון עמוק של הבנת המושגים עצמם. רבים אולי יתפלאו שנכון ופשוט יותר להתחיל את התיקון מן הכיוון 'הדתי', ורק אז לתקן את הבנת הצד 'הדמוקרטי'.
תמוז התשפ"א, יוני 2021

 

 


אהוד טוקטלי

טיוטת הצעה לחוקה

טיוטת הצעה מפורטת לחוקה החדשה למדינת ישראל - בסיס לדיון מעמיק .
תמוז התשפ"א, יוני 2021

 

 

 

חזרה לראש הדף


כל הזכויות שמורות ל'דרכי תקוה' HopeWays.org ©
2003-2021

'דרכי-תקוה' שומר על זכותו לפרסם חומרים לפי שיקול דעתם של עורכי האתר. עם זאת, כל החומרים באתר זה מתפרסמים על אחריותם הבלעדית של מחבריהם. בעלי האתר ועורכיו אינם מקבלים על עצמם אחריות לשום חומר, אלא אם הם נזכרים במפורש כמחבריו של קטע מסויים.

This website was tested on Google Chrome Version 94.0.4606.71, Mozilla Firefox Version 92.0.1 and Microsoft Edge Version 94.0.992.38